10 dolog, ami miatt érdemes naponta sétálni - A legjobb orvosság

10 dolog, ami miatt érdemes naponta sétálni – A legjobb orvosság

10 dolog, ami a testeddel történik, ha rendszeresen sétálsz. Sétálni jó, elmondjuk miért.

Tényleg jót tesz az, ha valaki rendszeresen sétál?

 

Hallottál már Hippokratész mondásáról:

„A gyaloglás az ember legjobb gyógyszere?”

 

Azt tudjuk, hogy a pihentető, megfelelő mennyiségű alvás és az egészséges táplálkozás együtt segít abban, hogy minél kevesebbet kelljen orvoshoz járni. Emellett pedig 15-30 percet sétálni minden nap drasztikusan javíthatja nemcsak az ember teljes megjelenését, hanem az egészségét is.

 

Egy kellemeset sétálni jót tesz a testnek, léleknek is.   jelentősen javíthatja az egész testet és az elmét. Ingyenes, könnyű és kevés energiát igényel.

 

Összeszedtünk 10 olyan dolgot, amiben jelentős változás tapasztalható akkor, ha valaki rendszeresen sétál.

 

Ahogyan egy tanulmány rámutat, az alacsony hatású aerob gyakorlatok, mint a gyaloglás, a korai demencia megelőzésében, az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében segít és az általános mentális egészséget javítja. Nem is beszélve a mentális stressz csökkentéséről és a magasabb szintű endorfinszint fenntartásáról.

 

 

 

 

Annak ellenére, hogy elsőre úgy tűnik a szemek és a lábak nem igazán állnak kapcsolatban, mégis a séta bizonyítottan javítja a látást is.  Segíthet a zöld hályog  leküzdésében, a szemnyomást enyhíti.

 

 

Az Amerikai Szívszövetség szerint a gyaloglás a szívbetegség vagy a stroke megelőzésére tökéletes megoldás. Ez a mozgásforma segít megelőzni a szívproblémákat a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésével és a vérkeringés fokozásával.

 

 

 

A gyaloglás egy aerob testmozgás, amely növeli az oxigén áramlását a véráramban és segít a tüdők térfogatának növelésében, valamint eltávolítja a toxinokat is a mély lélegzetvételeknek és a friss levegőn töltött mozgásnak köszönhetően. A jobb és mélyebb légzés miatt a tüdőbetegséggel kapcsolatos egyes tünetek is enyhíthetők.

 

 

 

Nehéz elhinni, de a rendszeres séta sokkal hatékonyabb eszköz a cukorbetegség megelőzésében, mint a futás. Egy kutatás legalábbis ezt bizonyította be. Az egyik csoportban a futók voltak, míg a másikban a sétálók. Egészséges táplálkozás mellett a futók vércukor eredményei lényegesen magasabbak voltak, mint a sétálóké.

 

 

A napi 30 perces séta csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, valamint javítja az emésztést és megelőzi a székrekedést. A rendszeres séta  segíti a bélmozgásainkat.

 

 

 

 

Gyaloglással erősítheted az izmaidat és akár fogyás is elérhető.  A napi 10 000 lépéses séta olyan, mint egy edzés, különösen akkor, ha például felfelé vagy lépcsőn is is gyalogolsz. Ráadásul nem valószínű, hogy a sétálástól durva izomláz fog gyötörni.

 

 

A gyaloglás nagyobb mozgékonyságot biztosít, megakadályozza a csonttömeg elvesztését, illetve csökkenti a törések kockázatát. Az Arthritis Alapítvány javasolja, hogy rendszeresen sétáljunk legalább napi 30 percet mérsékelten, hogy csökkentsük a fájdalmat az ízületekben, valamint a merevséget és a gyulladást.

 

 

A gyaloglás valódi életmentővé válhat azok számára, akik a nagyobb kihívásokkal járó, megerőltetőbb,  nagy hatású gyakorlatok során hátfájást tapasztalnak. A séta hozzájárul a jobb vérkeringéshez,  javítja a testtartást és a rugalmasságot, ami létfontosságú az egészséges gerinc számára.

 

 

Ha a gyaloglás javítja a depressziós tüneteket súlyos depressziós zavarokban szenvedő betegeknél, akkor képzeljük el, milyen könnyen segíthet nekünk megbirkózni 1-1 kellemetlen érzéssel vagy a kimerültséggel. Egy örömteli séta egy baráttal, egy szeretett emberrel, vagy akár egyedül is, a boldogság érzését és a hangulat javítását szolgálja!

 

 

 

 

Te szoktál rendszeresen sétálni?

Érzed hogy hatással van ez a lelkedre, testedre?

Írd meg nekünk!

 

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük