A tökéletes fonott kalács receptje – Extra könnyű elkészíteni.
A fonott kalács minden évszakban jó választás. Finom és jól esik reggelire, vacsorára is. Sőt, egy tartalmasabb leves után, akár második fogásként is szuper megoldás. Ehető önmagában, vagy porcukorral meghintve, de még ízletesebb, ha lekvárt kensz rá.
Fonott kalács hozzávalók:
2 bögre gluténmentes lisztkeverék
3 evőkanál burgonyapehely
3/4 bögre langyos tej
negyed bögre olaj
negyed bögre cukor
2 zacskó vaníliás cukor
2 tojássárgája + 1 tojás a tetejére, kenéshez
1 zacskó szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
A kalács elkészítése igen egyszerű.
Mindent kézi mixerrel összekeverünk és addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll.
Letakarjuk, fél órát pihentetjük.
Kissé átgyúrjuk és 6 cipóra osztjuk.
A cipókból hosszú rudakat sodrunk.
Hármas fonással összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Fél órát hagyjuk kelni.
A tetejét megkenjük felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Ez a kalács recept gluténmentes!
Természetesen, akinek nem kell gluténmentes diétát tartania, az bátran elkészítheti hagyományos liszttel is. Aki bátor, vagy gyakorlottabb, az a hármas fonás helyett, az ötös fonást is kipróbálhatja. ebben az esetben 5 rudacskát kell sodorni a tésztából és ezt összefonni.
Szeletelni kihűlés után lehet. Önmagában is finom, de vajjal, lekvárral, mogyorókrémmel, csokikrémmel is finom. A tetejét meghintheted kókuszreszelékkel, csokicseppekkel is. Igen változatos el lehet készíteni.