Alvás - A mennyiség vagy a minőség számít?

Alvás – A mennyiség vagy a minőség számít?

Mindenkinek ismerős lehet az a szituáció, amikor nyaralás, utazás előtt álltál és szinte alig jutott időd, energiád az alvásra, mégis kipihenten ugrottál ki reggel az ágyból. Illetve az a helyzet is ismerős lehet, amikor időben lefeküdtél este, egész éjjel aludtál, reggel mégis olyan álmosan és fáradtan keltél, mintha egy percre sem hunytad volna le a szemed éjszaka. Létezik jó alvás? A mennyiség vagy a minőség számít?

Alvás - A mennyiség vagy a minőség számít?

Tény, hogy a különböző alvási szokások hatnak egészségedre. De vajon mi a jobb: egy rövid, mély alvás vagy egy hosszabb, kevésbé mély alvás?

A szakértők szerint nem egyszerű választ adni erre a kérdésre.

„Sem a rövid, mély alvás, sem a hosszú, könnyedebb alvás nem elegendő a jó, helyreállító, regeneráló alváshoz. Az alvásnak mind a 4 szakasza fontos az agy, a szervezet helyreállításához.” – mondta Dr. Temitayo Oyegbile-Chidi, a National Sleep Foundation elnöke.

A mélyalvás szakasz segít a szövetek helyreállításában, erősíti az immunrendszert és elősegíti a kognitív fejlődést. A REM alvás, amikor a legtöbb álmodunk, létfontosságú szerepet játszik az érzelmek feldolgozásában és a memória megszilárdításában.

„Minden szakasz, ha egyensúlyban van, lehetővé teszi a megfelelő működést a következő napon, valamint segíti a memória megszilárdulását, az érzelmek feldolgozását és a szervezet optimális működését is.” – mondta Dr. Oren Cohen , az Icahn School of Medicine at Mount orvosi adjunktusa.

Akkor ideális egy teljes éjszakai pihenés, ha az alvás mind a négy szakaszát eléri. 

A rövid – akár 30 perces – szunyókálás kiváló módja a felfrissülésnek, ha valaki rosszul alszik éjszaka. Ellazulást biztosít a könnyű alvás.

Hogyan lehet optimális alvást elérni?

Szakemberek szerint a genetika és a belső biológiai óra szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. Ez határozza meg, hogy mennyi időt tölt valaki az egyes alvási fázisokban.

Ahelyett, hogy a „megfelelő” alvási szakaszokra összpontosítanánk, az a fontos, hogy megkérdezzük: Eleget alszom-e, és az alvás felfrissít-e?

Az egészséges alváshigiéniai szokások és a pihentető környezet megteremtése nem kell, hogy bonyolult legyen. Valójában az alapokon múlik, beleértve a minimum hét órát az ágyban. A második az, hogy következetes ütemterv szerint a hét hét napján minden mindig ugyanúgy történjen a lefekvéskor.

A szobának a lehető leghűvösebbnek, legsötétebbnek és legcsendesebbnek kell lennie. Egy szemmaszk, sötétítőfüggöny vagy füldugó is javíthatja az alvást. Ha allergiás vagy érzékeny bőrű vagy, fontold meg a régi ágynemű lecserélését hipoallergén párnára, paplanra és lepedőre – és rendszeresen mossad ki ezeket.

Ha nem alszol, pihensz eleget, akkor ennek jól érezhető jelei vannak. Fáradtan vagy fejfájással ébredsz, szájszárazság, hangulati ingadozások, túlzott nappali álmosság, fáradtság és gyakori szunyókálás jellemző.

Világszerte rengeteg felnőtt küzd alvászavarral. Ennek következményei közé tartozik az álmatlanság, az obstruktív alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma. Hosszú távon a krónikus alvászavar és -hiány súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szívroham, a magas vérnyomás, a demencia és a cukorbetegség fokozott kockázatát is.

Az alvás minden szakasza alapvető fontosságú az agy, a test és az általános jólét szempontjából. Nem csak az alvás időtartama, hanem a minősége is a rendkívül fontos. A megfelelő egyensúly megtalálása kulcsfontosságú az optimális egészséghez. Mondták el a szakértők a HuffPostnak

Forrás: HuffPost

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük