Hasznos vagy káros a halolaj? - Meglepő eredményt közöltek

Hasznos vagy káros a halolaj? – Meglepő eredményt közöltek

Legfrissebb kutatások szerint a halolaj-kiegészítők növelhetik a szívbetegség vagy szélütés kialakulásának kockázatát, ugyanakkor azok számára, akik már szenvednek szív- és érrendszeri betegségben csökkentheti a kockázatot.

Hasznos vagy káros a halolaj?  - Meglepő eredményt közöltek

A halolaj az omega-3 zsírsavak gazdag forrása. Az egészségre gyakorolt hatása széles körben ismert.

A szakemberek eddig hetente legalább egy adag olajos hal elfogyasztását javasolták, hogy megelőzzük a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását.

De vajon tényleg jót tesz? Egy friss kutatás meglepő eredményt mutatott ki.

A világ több országában, összesen több mint 400 000 résztvevő egészségi állapotát figyelték meg a kutatók átlagosan 12 éven keresztül. A kutatás során a halolaj fogyasztásának és vele párhuzamosan a lehetséges betegségek kialakulását vizsgálták.

Azt vizsgálták, hogy a halolaj rendszeres fogyasztása okozhat-e szabálytalan szívverést, szívrohamot, stroke-ot és szívelégtelenséget.

A szakemberek kutatták azt is, hogy hogyan változik a szív- és érrendszeri betegségben NEM szenvedők halálozási száma. Azt is megfigyelték továbbá, hogy ezek a kiegészítők befolyásolják-e a szívbetegségek progresszióját.

A BMJ Medicine folyóiratban megjelent tanulmány meglepő eredményeket közölt. Azoknál, akiknél a megfigyelési időszak elején nem volt ismert szív- és érrendszeri betegség, a halolaj-kiegészítők használata 13%-kal növelte a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. Sőt, az agyvérzés kialakulásának kockázatát is növelte, méghozzá 5%-kal.

Azonban a kutatás kezdetén már szívbetegségben szenvedő betegeknél a halolaj-kiegészítők pozitív hatással bírtak. 15%-kal alacsonyabb volt a szívinfarktus kialakulása illetve az ebből adódó elhalálozás száma.

A tanulmány kifejtette, hogy a nőknél 6%-kal, a nemdohányzóknál is 6%-kal magasabb volt annak a kockázata, hogy az egészséges betegek szívrohamot, szélütést vagy szívelégtelenséget kapnak a halolaj vagy az ezt tartalmazó készítmények rendszeres, nagy dózisú fogyasztása miatt.

Jótékony hatást is találtak.

Az idősek és a már meglévő szívbetegségben szenvedő férfiak esetében, a halolaj fogyasztása pozitívan hatott a szervezetre. A jó egészségből a halálba való átmenet kockázata 11%-kal, illetve 7%-kal csökkent.

Ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, így az ok-okozati tényezőkről nem lehet következtetéseket levonni, figyelmeztetnek a kutatók. Azt is kiemelték, hogy nem állt rendelkezésre információ a halolaj-kiegészítők pontos adagjáról vagy összetételéről.

Tracy Parker, a British Heart Foundation vezető dietetikusa a következőket mondta a halolaj hatásairól:

„Ez a kutatás nem érinti azokat az embereket, akik tényleg rendszeresen szednek halolaj-kiegészítőket, de az sem zöld jelzés, hogy elkezdjék szedni ezeket a szív- és keringési betegségek megelőzésére.”

„Az Egyesült Királyságban a szakemberek nem javasolják a halolaj-kiegészítők szedését sem a szív- és keringési betegségek, sem a szívroham megelőzésére. Az olyan étrend-kiegészítők, mint az omega-3 zsírsavak, nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, és ahelyett, hogy az egyes tápanyagokra összpontosítanánk, fontos, hogy az étrend egészét tekintsük a kockázat csökkentése érdekében.”

„A hagyományos mediterrán étrendről újra és újra bebizonyosodott, hogy csökkenti a szívroham vagy a szélütés kockázatát. Ez több halat – fehér és olajos – és kevesebb vörös húst foglal magában, valamint rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, babot, lencsét, dióféléket, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.” – tette hozzá a dietetikus.

Miklós Edit

Forrás

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük