Gyermekkori leukémia: vérkép, típusai és gyógyítási lehetőségei

Gyermekkori leukémia: vérkép, típusai és gyógyítási lehetőségei

A gyermekkori leukémia a leggyakoribb daganatos megbetegedés a gyermekek körében, különösen az akut limfoid leukémia (ALL), amely a gyermekkori leukémiás esetek 75%-át teszi ki. A leukémia a vérképző sejtek rákos átalakulása, amely jelentős hatással van a vérképre. Ez a cikk részletesen bemutatja a gyermekkori leukémiát, a lehetséges okokat, a jellemző vérképet, tüneteket, diagnosztikai eljárásokat.

Gyermekkori leukémia: vérkép, típusai és gyógyítási lehetőségei

A Gyermekkori leukémia típusai

Akut Limfoid Leukémia (ALL)

Az ALL a gyermekkori leukémiás esetek leggyakoribb típusa. Jellemzője a fehérvérsejtek éretlen formáinak (limfoblasztok) felszaporodása a csontvelőben és a vérben. Az akut leukémia tünetei közé tartozik a gyengeség, láz, a megnagyobbodott nyirokcsomók, vérszegénység, csont- és ízületi fájdalmak. A gyermekeknél jelentkező lábszárfájdalom – egyes esetekben – daganatra, leukémiára is utalhat, bár ez szerencsére ritka, mivel a gyerek lábszárfájdalom okai sokfélék lehetnek.

Akut Mieloid Leukémia (AML)

Az AML a gyermekkori leukémiás esetek 15%-át teszi ki. Az AML-ben a mieloid sejtek kórosan szaporodnak fel, és ezek a sejtek nem képesek normális fehérvérsejtekké érni. Tünetei közé tartozik a gyengeség, légszomj, fertőzések, vérzések, fejfájás, hányás és hasi fájdalom.

Krónikus Mieloid Leukémia (CML)

A CML ritkán fordul elő gyermekeknél, és jellemzően lassan fejlődik. A betegség korai stádiumában gyakran tünetmentes, később influenzaszerű tünetek, fáradtság, hasi fájdalom, fejfájás és csontfájdalom jelentkezhet.

Leukémiára jellemző laborértékek

Fehérvérsejtek

leukémia vérképére jellemző, hogy magas a fehérvérsejtek száma, különösen az éretlen formák (blasztok) dominálnak. Az ALL esetében főként limfoblasztok, míg az AML esetében mieloblasztok találhatók nagy számban a vérben.

Vörösvérsejtek és Hemoglobin

A vérszegénység gyakori leukémiás betegeknél, ami alacsony vörösvérsejt-számot és hemoglobinszintet jelent. Ez fáradtságot és gyengeséget okoz.

Vérlemezkék

Az alacsony trombocitaszám (alacsony vérlemezkeszám) szintén jellemző. Leukémiás betegeknél a rákos sejtek elszaporodása kiszorítja a normális vérképző sejteket, beleértve a trombocitákat termelő megakariocitákat is, ami trombocitopéniát eredményez​​. A trombociták, vagyis a vérlemezkék felelősek a véralvadásért, és ezek csökkent száma vérzékenységhez és véraláfutásokhoz vezethet.

Mivel diagnosztizálják a leukémiát?

Vérvizsgálatok

A teljes vérkép (CBC) alapvető diagnosztikai eszköz, amely segít a leukémia felismerésében. A perifériás vérkenet elemzése során a kóros fehérvérsejtek azonosíthatók és jellegük meghatározható.

Csontvelővizsgálatok

A csontvelő aspiráció és biopszia elengedhetetlen a leukémia diagnózisának megerősítéséhez. Ezek a vizsgálatok segítenek meghatározni a leukémia típusát és stádiumát.

Képalkotó eljárások

A röntgen, CT, MRI és ultrahang vizsgálatok segíthetnek a betegség kiterjedésének felmérésében és a szervek érintettségének meghatározásában.

A leukémia kezelési módszerei

Kemoterápia

A kemoterápia a leukémia alapvető kezelési módszere, amely célzottan pusztítja a rákos sejteket. Kombinált kemoterápiás kezelések gyakran hatékonyabbak, több különböző rákellenes szer együttes alkalmazásával.

Sugárterápia

A sugárterápiát főként a csontvelő-transzplantációt megelőzően alkalmazzák, hogy elpusztítsák a leukémiás sejteket és előkészítsék a szervezetet az új csontvelő befogadására.

Csontvelő-transzplantáció

A csontvelő-transzplantáció lehetővé teszi a kemoterápiás szerek magas dózisban történő alkalmazását, majd az egészséges csontvelő visszatelepítését a beteg vérképzésének helyreállítása érdekében.

A leukémia okai

A leukémia kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, de számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

  • Genetikai rendellenességek, például a kromoszóma mutációk, gyakran szerepet játszanak a leukémia kialakulásában. Emellett bizonyos örökletes szindrómák, mint a Down-szindróma, növelhetik a leukémia kockázatát.
  • Külső környezeti tényezők, mint például a sugárzásnak való kitettség és a bizonyos vegyi anyagokkal való érintkezés szintén növelhetik a betegség kialakulásának esélyét.
  • Egyes vírusfertőzések és az immunrendszer működésének zavarai szintén hozzájárulhatnak a leukémiás sejtek kifejlődéséhez.
  • leukémia lelki okai – esetlegesen a lelki tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Ha nem is közvetlenül, de közvetetten hozzájárulhatnak a szervezet gyengüléséhez.

A gyermekkori leukémia diagnózisa és kezelése összetett folyamat, amely számos diagnosztikai tesztet és személyre szabott kezelési tervet igényel. Az időben történő felismerés és a megfelelő terápia jelentősen javíthatja a betegek túlélési esélyeit és életminőségét.

Szponzorált cikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük