Íme az igazi hagyományos bejgli receptje lépésről-lépésre, fázisfotókkal. Óriási segítség mindenkinek, aki karácsonykor szeretné elkészíteni ezt a finomságot. Lehet többféle verzióban, különböző töltelékekkel megsütni, de sok ünnepi asztalon a hagyományos mákos és diós bejgli kap helyet.
Vannak, akik félnek nekiállni, mert hosszadalmas, időigényes feladat, ami nagyon bonyolultnak tűnik. De ez a szuper recept mindenkinek segítség lehet, hiszen nagyon egyszerűen és szó szerint lépésről-lépésre mutatja be fotók segítségével a bejgli készítésének pontos folyamatát.
Egy rutinos, ügyes komlói háziasszony családi receptje következik, praktikákkal megfűszerezve, érthető módon leírva, fotókkal is magyarázva.
Mátyás Cecília mákos és diós bejgli receptjét érdemes elmenteni, mert ha egyszer kipróbálod, többé már nem szeretnél másikat kipróbálni.
Igazi hagyományos bejgli készítése lépésről-lépésre, fázisfotókkal.
1 kg átszitált liszt kerül egy mély tálba.
A liszthez tegyél 500 g puha margarint.
A puha margarint morzsold el a liszttel.
2 dl langyos cukros (1 ek. cukor) tejben felfuttatjuk a 4 dkg élesztőt.
A margarinnal elmorzsolt liszthez tegyél 4 csipet sót, 2 csomag vaníliás cukrot, 4 db tojássárgáját, 2 narancs reszelt héját.
Mehet bele a felfuttatott èlesztő.
A tésztát alaposan dagaszd ki.
A tésztákat frissen tartó fóliába csomagold és 30 percre tedd be őket a hűtőbe.
„Dupla mennyiséget kevertem. 2 diós bejgli lesz.”
30 perc elteltével kiveszel a hűtőből egy tésztagolyót.
Nagyjából téglalap alakúra nyújtod.
Ràkened a diós tölteléket.
A tészta két szélét behajtod.
Az alját felhajtod, a tésztát feltekered.
Tekerésnél a tészta végét vízzel lekened.
Feltekered. Sütőpapírral bélelt lemezre teszed őket és hűvös helyre helyezed.
Ez lehet hűtő. De ha hűvös van, akkor pedig kint nyitott ablak alá, akinek van erkélye, az pedig ki az erkélyre. A lényeg hogy hűvös, hideg helyre tegyük. Ott 30 percet pihentetjük.
A máktöltelék: 200 g darált mák, 15 dkg cukor , 1 kisebb narancs reszelt héja , 1 csomag vaníliás cukor, 1,1 dl langyos tej. Mák és mák között is van különbség. A különböző márkájú mákok különböző mennyiségű folyadékot vesznek fel, erre figyeljetek.
A mákosnàl is ugyanúgy nyújtod a tésztát. Két szélét behajtod, alját felhajtod és a tésztát feltekered. Ezek is 30 percet pihennek hűvös helyen.
30 perc pihenés utàn tojássárgájával lekened és újabb 20 perc pihenés hűvös helyen.
20 perc után tojásfehérjével lekened őket. Újabb 20 perc pihenés hűvös helyen.
Az utolsó 20 perc pihenés után megszurkálod őket. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütöd készre őket.
40 perc után sütés után.