Mi is az a cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) – Röviden, érthetően
A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, mely elsősorban a vékonybelet érinti.
Okozója a glutén, éppen ezért a lisztérézkenység kifejezés nem egészen pontos, a glutén ugyanis nem csupán a lisztben fordul elő. Nem egyenlő a búzaallergiával sem, amikor is a beteg a búzafehérjére ad akut allergiás választ és ez súlyos esetben akár anifilaxiához is vezethet.
A cöliákiát a glutén egyik alkotóeleme, azaz egyik fehérjecsoportja okozza: a gliadin, amely a búzában található meg, illetve a rozsban előforduló szekalin vagy az árpában található hordein, melyek szintén a glutén alkotóelemei.
Ezek az alkotóelemek ellenállnak az emésztőenzimekben, a bélbe jutnak, ahol a szöveti transzglutamináz módosítja őket és ezzel aktiválja az immunrendszert, káros autoimmun folyamatok indulnak be a szervezetben.
Gyulladásos reakció indul be, sérül a vékonybél nyálkahártyája, eltűnnek a bélbolyhok. Ha tehát glutén kerül egy lisztérzékeny szervezetébe, akkor az súlyos következményekkel járhat, ugyanis
a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul.
Egészséges emberben ezen keresztül szívódnak fel a tápanyagok. Ha azonban ez megsérül, akkor az egészséges élethez, fejlődéshez szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni és ez különböző tünetekkel jár.
Gyógyszeres kezelési lehetőség a tudomány mai állása szerint nincsen. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta.
A gyermekkorban kialakuló cöliákiát az angol Samuel Gee írta le először 1888-ban, a felnőttkoriról pedig 1932-ben egy dán orvos, Hess-Thysen számolt be először.
Miklós Edit
Facebook oldalunk: FreeMix >>>