Magas aflatoxin-szennyezés kockázat – kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél.
Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
„A szennyezés takarmány eredetű, ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók egyaránt rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek.„
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten.
Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!
„Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.”
Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás. A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében.
Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg, probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot.
Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et.
NEBIH