A csapvíz ólomtartalmának kockázati szintje itt magas - Térkép

Komló – Térképen a kockázatos helyek, ahol ólom lehet a csapvízben

Komló – A csapvíz ólomtartalmának kockázati szintje itt magas – Térkép

Elkészült a csapvíz ólomtartalmáról a kockázati térkép, amely segítségével bárki megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. 

Az ivóvízben levő ólom kockázatának becslése az országos ólomkockázat-felmérés (ún. feltáró monitoring) eredményein alapul, amely egy országos szinten reprezentatívnak tekinthető vizsgálat, közel 2800 ivóvíz mintavétellel.

Az ólomkockázat épülettömb szinten van megadva, ahol egy épülettömb az egymást keresztező utak, utcák által lehatárolt épületek csoportja. 

A meghatározásánál többek között az épületkort is figyelembe vettük. A felhasznált épületkor adatok a 2011. évi népszámlálás alapján a Központi Statisztikai Hivatalból származnak, tehát a térképek a 2011. után bekövetkezett változásokat nem jelenítik meg.

Fontos, hogy egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól. Mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet.

Egy új építésű épülettömbben is lehet néhány régen épült ház, amelyeknek a kockázata magas lehet.

A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték. A kockázat pontosabb meghatározásához használja a kockázati kalkulátorunkat is: IVÓVÍZ KOCKÁZATI KALKULÁTOR ITT>>>

„Térképünk segítségével most megtudhatja, lakóhelye szerint mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. Kérjük, hogy első lépésként válassza ki a megyét, ahol él, majd kattintást követően a keresőbe írja be a pontos lakcímét.” – írja az ANTSZ.

Íme a részletes térkép>>>

ÓLOMKITETTSÉG SZERINTI KOCKÁZATI SZINTEK

Az ólom közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólom bevitel egészségi hatásait eddig kevésbé kutatták. A csapvíz megfelelő ólomtartalmának biztosításához a végleges megoldást az ólomcsövek, illetve egyéb ólomtartalmú anyagok cseréje jelenti, de addig is a megfelelő fogyasztói szokásokkal és átmeneti intézkedésekkel az ólombevitel jelentősen csökkenthető. Az ólomkitettség szempontjából három nagyobb kockázati szintet határozhatunk meg:

olom magas

Nagyon magas kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Nagyon magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal állapítható meg biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata mindenképp javasolt. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése szükséges.

olom magasMagas kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Magas a kockázata, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt, az 1945 előtt épült épületekben, különösen a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése javasolt.

olom kozepesKözepes kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Közepes a kockázatú épülettömb. Előfordulhat, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal igazolható biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata javasolt az 1945 előtt épült épületekben, illetve a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére.

olom alacsonyAlacsony kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Alacsony kockázatú épülettömb. Kis esélye van, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket, az ólomcsövek jelenlétének kockázata alacsony, egyéb ólomtartalmú szerelvényekből történő kioldódás előfordulhat, de az egészségügyi határértéket meghaladó ólomszintek valószínűsége alacsony.

olom alacsony

Nagyon alacsony kockázati szint

Mit tegyek ha ilyen területen élek?

Nagyon alacsony kockázatú épülettömb. A csapvíz ólomtartalma az épületben nagy valószínűséggel megfelelő.

ANTSZ/MTI/Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 

Kérdéseinkkel felkerestük az illetékes Baranya-Víz Komlói üzemigazgatóságát is. Amint megérkezik a válasz, teljes terjedelmében közzétesszük azt.

Facebook oldal: FreeMix>>>

Legyél a támogatónk, segítsd a FreeMix működését!

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük