Havibaj - Súlyos betegségeket is jelezhet az erőssége

Havibaj – Súlyos betegségeket is jelezhet az erőssége

Havibaj. Női baj. azok a bizonyos havi piros napok. Sokan sokféleképpen állnak hozzá és sok nőnél sokféle tünete, lefolyása és erőssége lehet.

Havibaj - Súlyos betegségeket is jelezhet az erőssége

Mi nők minden hónapban szembesülünk a havibaj problémájával. Tudjuk, hogy ez a természet rendje, és minden kellemetlensége ellenére ez egy teljesen normális, visszatérő periódus a nők életében.

Kinek elviselhetőbbek, kinek nehezebbek, vagy épp fájdalmasabbak a “nehéz napok” egy bizonyos fokig mindegyik normális kategóriába sorolható.

Ám nem árt odafigyelni, mert a havibaj folyamatának heves intenzitása a rák és más súlyos egészségügyi problémák figyelmeztető jele is lehet.

Létezik egy egyszerű módszer annak meghatározására, hogy a havibaj egészségügyileg is túl nehéz-e. Ha megszámolod a használt betétek vagy tamponok számát, elég árulkodó visszajelzés a szervezetedtől. Ha egy-két óránként kell betétet vagy tampont cserélned, az a női bajod, a piros napok erősségének jele.

A hevesebb havibaj normális lehet néhány ember számára. De ha megváltozott, például sűrűbbé vált, ez egészségügyi problémákat jelezhet.

Milyen súlyos dolgokat árulhat el, ha a havibaj erőssége, lefolyása megváltozik?

Rák

A méhnyakrák a korai szakaszában erős vérzést okozhat. Ez a vérzés jelentkezhet együttlét után, 2 havibaj közötti vérzés formájában vagy menopauza után. Egyéb tünetek közé tartozik a váladék változása, valamint a hát alsó részének, a csípőcsontok (medence) vagy a has alsó részének fájdalma. A kóros vérzés számos más okból is előfordulhat, például  trauma miatt, tehát nem biztos, hogy a méhnyakrák jele. Minden szokatlan vérzést azonban a lehető leghamarabb meg kell beszélni az orvosoddal.

Mióma

A miómák olyan nem rákos daganatok, amelyek a méhben vagy annak környékén alakulnak ki. A kialakulásuk meglehetősen gyakori, nagyjából minden harmadik nőnél alakulhat ki valamikor. A növekedésük megakadályozhatja a méh összehúzódását, lelassítva és meghosszabbítva az ún. nehéz napok időszakát. A  miómák a méhnyálkahártyát is megnyomhatják, így több, erősebb vérzést okoznak.  Emellett olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint a hasfájás, a derékfájás és a gyakori vizeletürítés. Ritka esetekben a mióma befolyásolhatja a teherbeesést vagy meddőséget okozhat.

Perimenopauza

Ha a 40-es éveidben jársz, és észreveszed, hogy a piros napjaid megváltoztak akkor nagy valószínűséggel a perimenopauzán mész keresztül. A perimenopauza a “menopauza körüli időszak”, és arra az időre utal, amely alatt a szervezet természetes átmenetet végez a menopauzába, ami a nő reproduktív éveinek végét jelzi. Ez azt jelentheti, hogy rendszertelenebbek a havibajok, de a hormonszint változása miatt ezek erősebbek lehetnek.

 Pajzsmirigy alulműködés

A  túlzott vérveszteség a pajzsmirigy alulműködésének, más néven hypothyreosisnak  jele is lehet. Ez akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ez a szervezet számos funkciójának lelassulását okozhatja. A pajzsmirigyhormon, a tiroxin túl kevés mennyisége erős nőibajt okozhat. Ha nincs elég ebből a hormonból, az kétféleképpen is befolyásolhatja a nehéz napokat. Először is, megakadályozhatja, hogy a petefészkek progeszteront termeljenek, egy olyan hormont, amely csökkentheti a véráramlást. Másodszor, csökkentheti a szervezet véralvadási képességét vagy megállíthatja a vérzést, így fennáll a veszélye annak, hogy minden havibaj erős és kellemetlen alakul ki.

Endometriózis

Az endometriózis gyakori, de viszonylag ismeretlen egészségügyi állapot, amely bénító fájdalmakkal jár. Az állapot a méhhez hasonló szövetek növekedését okozza a test más területein. Ez leggyakrabban a medencében, a petefészkek környékén, a petevezetékekben vagy a méhen kívül fordul elő. Ha a fájdalmak erőtlenséget, gyengeségérzést okoznak akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert esetleg egyes ciszták megfertőződhetnek. Ha ezek közül az egyik kiszakad, az szepszist válthat ki, ami akár halált is okozhat.

via

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük