10 hatékony módszer a szívroham kockázatának csökkentésére

10 hatékony módszer a szívroham kockázatának csökkentésére

10 egyszerű és hatékony módszer a szívroham kockázatának csökkentésére. A szakemberek tanácsait érdemes betartani, hiszen ezáltal sokat teszel az egészséged megóvásáért.

10 hatékony módszer a szívroham kockázatának csökkentésére

Testmozgás

Szakemberek szerint a rendszeres testmozgással rengeteget teszel az egészséged megőrzése érdekében. Naveed Sattar professzor, a Glasgow-i Egyetem szív- és érrendszeri és anyagcsere-egészségügyi tiszteletbeli tanácsadója a következőket mondja:

„A testmozgás, főleg, ha rendszeres, rugalmasabbá teszi az ereket, ami segít a vérnyomás csökkentésében.”

Viszlát alkohol

Az orvosok állítják bizony van összefüggés a szívroham és a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás között. Bármennyivel is csökkented az alkoholivást, azzal garantáltan csökkented a vérnyomásodat is. Az alkohol fogyasztásával szűkülnek az erek, ami növeli a vérnyomást, és hozzájárul a súlygyarapodáshoz is. Kezdd azzal, hogy nézd meg, számold ki mennyit fogyasztasz hetente. Az ajánlott limit maximum „napi egy ital”. De minél kevesebb, annál jobb, mondják a szakemberek.

A csoki jót tesz

A kakaó, a csokoládé kulcsfontosságú összetevő és jót tesz az egészséggel. A Surrey Egyetem tanulmánya szerint három óra alatt megnyújtja az ereket Dr. Rachel Ward, az oxfordshire -i didcot-i Woodlands Medical Center munkatársa azt mondja:

„A kakaó gazdag antioxidánsban, az úgynevezett flavonolokban. Bizonyíték van arra, hogy azok, akik több flavonolban gazdag ételt fogyasztanak, jobban kontrollálják a vérnyomást.”

A túl sok só ártalmas

A felnőtteknek nem szabad napi 6 grammnál több sót bevinniük – de legtöbbünk sokkal többet eszik ennél. Állítják az orvosok.

Csökkentsd a hozzáadott konyhasó mennyiségét, majd a sóban gazdag ételeket, rágcsálnivalókat is. Néhány hét elteltével meg lehet szokni, sőt meg is lehet szeretni a kevésbé sós ételek fogyasztását.

A koffeinmentest válaszd, mert a koffein a magas vérnyomás egyik leggyakoribb oka

A koffeint tartalmú italok, beleértve az energiaitalokat és a kávét is, rövid, de drámai vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A koffein a világ leggyakrabban használt stimulánsa, ami bár növeli az éberséget és energiával tölti fel, a napi négynél több csésze kávé elfogyasztása a vérnyomás szintjét is jelentősen emelheti. Jó, ha az emberek teát és kávét isznak, de ne tegyék a folyadékbevitel fő forrásává.

Több zöldség, gyümölcs és rost

Ha több gyümölcsöt, zöldséget és rostot, valamint kevesebb magas zsír- és cukortartalmú ételt eszel, az tökéletes utat jelent az alacsonyabb vérnyomás felé. Végezz apró és fokozatos változtatásokat, amelyeket könnyű követni. Több gyümölcs, zöldség és rost, valamint kevesebb magas zsír-, és cukortartalmú étel fogyasztása a helyes út. Emellett a fő probléma az ételadagok túl nagy mérete vagy a túl sok magas kalóriatartalmú étel. Változtass!

Napi 1 banán az egészségedért, a magas vérnyomás elkerüléséért

Ezek a finomságok igen jót tesznek az egészségeddel: banán, leveles zöldségek, lazac, avokád, sárgabarack, tonhal és bab. 2022-ben holland tudósok azt állították, hogy a magas káliumtartalmú élelmiszerek kioltják a túl sok nátrium fogyasztás hatását, különösen a nők esetében. Csaknem 25 000 idősebb brit ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen ettek káliumban gazdag ételeket, 13 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot vagy szélütést.

Futás, úszás, guggolás a szívroham ellen

A CARDIO edzések, mint például a futás vagy az úszás, nem az egyetlen olyan gyakorlat, amelyet érdemes kipróbálni, ha a vérnyomás csökkentéséről van szó. Egy közelmúltban végzett vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy a rendszeres, naponta végzett izometrikus gyakorlatok, például fekvőtámasz vagy guggolások a falnál, kapaszkodva jobban csökkentik a vérnyomást.

Szenvedély és szerelem

Minél nagyobb a szenvedély, annál kisebb az esély a szívrohamra. Az összebújások tehát tudományosan jót tesznek, nem csupán a lélekkel, hanem a testtel is, vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Ez is egyfajta mozgásnak számít, egy kiadós futással ér fel például, ez pedig az egészséges szívvel jelent egyet. Főleg, ha rendszeresen áld át az igazi szenvedélyt.

Ne cigizz

A DOHÁNYZÁS köztudottan rendkívül veszélyes a szívre és a keringési rendszerre. A magas vérnyomás az artériák szűkületét okozza. A cigi károsítja az erek falát, nagyobb valószínűséggel alvadhat meg a vér, és ez elzáródáshoz vezet, ami pedig szívet keményebb munkára kényszerítheti.

Miklós Edit

Facebook oldal: ITT>>>

Forrás: https://www.thesun.co.uk/

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük