Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj

Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj

Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj. Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége, ezért a szakma törvényi szabályozást sürget.

Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve sajtótájékoztatóval egybekötött rövid szimpóziumot tartott a gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről, valamint ismertették törvényjavaslatuk részleteit is.


    Márki Ferenc villamosmérnök, egyetemi docens, a BME Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke elmondta.

„A cél, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly, súlyos veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására.”

Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak.

Jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja.

Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj


A szakemberek széleskörű kutató, felmérő munkát végeztek a gyermekrendezvények zajterheléséről.


    Az orvoscsoport vezetője, Hacki Tamás fül-orr-gégész professzor elmondta:

„Az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok.” – mutatott rá.


Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének alapító elnöke utalt arra, hogy a jövő generációit érintő társadalmi ügy a gyermekek hallásának védelme.

A WHO jelentése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.


    A kutatás során végzett hallásvizsgálatok és hangerőmérések eredményeit Gáborján Anita fül-orr-gégész, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), valamint Vicsi Klára mutatta be.


    Vicsi Klára beszédakusztikus, egyetemi tanár (BME Beszédakusztikai Laboratórium) elmondta.

„Budapesten 25 helyszínen végeztek méréseket. A rendezvények között egyebek mellett gyerekeknek szóló színházi előadások, koncertek, filmvetítések és óvódai ünnepségek szerepeltek.”

Az eredmények szerint a nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak.

A 25 mérési pont közül összesen hat esemény volt csak biztonságos.


Az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a 120 decibelt.


    Ezért különösen fontos a rendezvények hangerősítésének szabályozásáról készített törvényjavaslatot. Míg a munkahelyi zajterhelést törvény szabályozza, a zenés eseményekre nincsen korlátozás.


    Gáborján Anita fül-orr-gégész elmondta, hogy

„A zajterhelés a halláskárosodáson kívül egyebek mellett figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet.”

A kockázatos és a veszélyes kategóriába sorolt rendezvények után azt mutatták a mérések, hogy minden mért frekvencián romlott a belső fül működése.

A szakemberek által kidolgozott törvényjavaslat a különböző hangerejű rendezvényeket zajkategóriákba sorolná, amit külön jelezniük kellene a szervezőknek a fogyasztók felé.

Súlyos, nem gyógyítható betegségeket is okozhat a túl nagy zaj


  A szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják.

A zöld a „megfelelő”, maximum 75 decibel hangnyomásszintre vonatkozik. A sárga a „kis kockázatú” 75-80 decibelre, a narancs a „kockázatos” 80-85 decibelre. A piros „nagyon kockázatos” 85-90 decibelre. A sötét piros a „veszélyes” 90-95 decibelre, a bordó pedig az e feletti, „nagyon veszélyes” hangnyomásszintet jelezné.

Az egyes ajánlott kategóriahatárokat az életkor függvényében is behatárolták.


    A szakemberek szorgalmazták azt is, hogy a rendezvényeken a szervezők biztosítsanak hallásvédő eszközöket azoknak, akik igénylik. A törvénytervezet a fogyasztóvédelmi hatóságra bízná azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be az előírásokat.


  A zajártalom okozta súlyos halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

A túlzott, súlyos, komoly zajterhelés nemcsak a rendezvényeken fenyegeti a gyermekeket, hanem az egyéni – tipikusan mobiltelefonos – zenehallgatáskor is.

MTI

Facebook oldal: FreeMix>>>

kép: stockkép

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük