Óriási hőhullám érkezik - Életmentő szabályok a munkahelyen

Óriási hőhullám érkezik – Életmentő szabályok a munkahelyen

A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.

Óriási hőhullám érkezik - Életmentő szabályok a munkahelyen

    A számos tanácsot tartalmazó ismertetőben felhívják a figyelmet arra, hogy bármilyen kapcsolódó kérdéssel segít a minisztérium által működtetett munkavédelmi tanácsadás, a munkavedelem-info@ngm.gov.hu. mailcímen, illetve a 06-80/204-292 zöld számon, amely kedden és csütörtökön hívható 8:30 és 16:00 óra között.


    A hirtelen jött nagy meleg, hőhullám a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja – írták.


    Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre.

A tartós meleg környezeti hőmérséklet (magas napi középhőmérséklet) és a fizikai munka a szervezetben többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak – például hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta – kialakulásának kockázatát.


    A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka – a szükséges megelőző intézkedések hiányában – a szellemi éberség alacsonyabb szintjével, csökkenő mértékű elővigyázatossággal és fizikai teljesítőképességgel járhat együtt.


    A szabadban dolgozók számára különösen nagy az egészségi és biztonsági kockázat hőhullám, tartós kánikula idején.


    A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik. Így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére.


    A munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok (K)EH értéket meghaladja. Illetve szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.


    A munkahelyek klímájának értékelésére a klímaindexek szolgálnak.

Effektív hőmérséklet (EH) és korrigált effektív hőmérséklet (KEH). Az EH egyidejűleg figyelembe veszi a levegő hőmérsékletét, a levegő relatív páratartalmát és a légáramlási sebességet, a KEH a hősugárzással is számol az előbbieken felül. Így előfordulhat, hogy közel 30 Celsius-fokos léghőmérséklet mellett sem haladja meg a (K)EH a 24 Celsius-fokot.


    A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani.

Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül,  óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni.


    Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholt, a magas koffein és cukor tartalmú italokat.

A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni. Munkaszervezéssel kell biztosítani, rendszeresen legyen pihenőidő. Amit lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsenek a dolgozók.


   Az munkáltató az intézkedésekről kérje ki az egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is. A munkavédelmi oktatás térjen ki a veszélyforrások és a szükséges megelőző intézkedésekre.

Készítsék fel a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit.

Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni. A munkavállalók közül javasolt kijelölni olyan személyt, aki felügyeli a megelőző
intézkedések betartását.


    Szabadban a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók.

11-15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka. Könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.


    A szakemberek fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére. Azokra akik a nyári melegben a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a munkahelyeken – áll a tájékoztatóban.

MTI

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük