Nagymama foszlós kalács receptje – Tökéletes kelt tészta.
Isteni illatok, ízek! Reggelire, vacsorára meleg kakaóval, tejjel, de akár egy tartalmasabb leves után ebédre is tökéletes.
Nagymama bevált receptje szerint készíti rendszeresen Burkovics Anett, amit most meg is oszt a FreeMix olvasóival.
A házi mazsolás kalács visszarepít az időben, kellemes emlékekkel melegíti meg a lelkünket és minden egyes falat egy-egy apró öröm a szívünknek!
Próbáljátok ki!
Burkovics Anett kalács receptje
Hozzávalók:
Minden alapanyag szobahőmérsékletű.
Ha hűtőből vesszük ki, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig és csak utána álljunk neki összeállítani a tésztát.
30 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 csipet só
1 púpos evőkanál porcukor
1 tojás sárgája
2.5 dkg élesztő
1,5-2 dl tej
Elkészítés:
Langyos tejben 2 teáskanálnyi cukrot keverjünk el, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
Futtassuk fel.
A mazsolát áztassuk be vízbe, majd mielőtt elkezdjük a tészta gyúrását, dagasztását, akkor szórjuk bele az ízlés szerinti mennyiséget.
A hozzávalókat gyúrjuk össze, dagasszuk addig, míg buborékos lesz a tészta.
A tészta 1/3-át gyúrjuk össze kakaóporral és kelesszük külön a kakaós és a világos tésztát.
Nyújtsuk ki külön-külön a két tésztát.
A világosra helyezzük a sötétet és tekerjük fel.
Ismét kelesztjük.
Tegyük nagyon vékonyan kizsírozott, enyhén belisztezett formába.
Előmelegített sütőben (légkeveréses) 200 fokon sütjük, míg szépen megemelkedik a tészta, majd utána vissza kell venni a hőfokot 150 fokra. Amikor szép barna a teteje, akkor lesz kész.
Tegyük rácsra, hűlni.
Porcukorral, lekvárral tálalhatjuk, de önmagában is fenséges.
Isteni finom!