Csirkés kutyatáp vagy sem?

Csirkés kutyatáp vagy sem?

Sajnos a kutyás gazdik fejében sok téves elképzelés van a csirkés-nem csirkés tápokról. Egy kicsit tegyük tisztába ezeket a dolgokat.

Csirkés kutyatáp vagy sem?

Ne féljünk a csirkétől!

Magyarországon nagyon nagy az ellenállás a csirkés tápok felé, ami rossz dolog. Még az állatorvosok nagy része is a csirkementes étkeztetésre buzdít, holott a csirkének megvan a létjogosultság az állat táplálkozásában. Érdekes módon külföldön a legtöbb táp csirke alapú, ott mégsem félnek tőle ennyire. A csirke az egyik legjobb és legmagasabb arányú fehérjeforrás.

Természetesen vannak olyan esetek amikor szükséges a csirkementes étkezés, ha a kutyus ténylegesen allergiás. Sok gazdi kimondja a kutyára, hogy allergiás, holott ez nem bizonyított, csak a csirke egyszerűen „szitokszó” lett. Az allergia bizonyítása nem egyszerű dolog. Attól, hogy az állat pl. viszket nem biztos, hogy csirkeallergiáról van szó.

Bármelyik tápban sok egyéb adalék és melléktermék van, amire allergiás lehet kedvencünk, illetve a mai világban sokkal gyakoribbak a környezeti allergének.

Allergiásak lehetnek a saját gazdijának a samponjára, tusfürdőjére, krémjeire. Meglepő lehet, de ha ételallergiáról van szó, a marhára nagyobb százalékban allergiásak a kutyák, mint a csirkére. Talán a legegyszerűbb módszer az allergia kimutatására a szétválasztó (elementációs) diéta, amikor egyszerre csak egyféle proteint adunk neki, pl.: monoproteines konzerv, monoproteines táp.

Ha ténylegesen, kimutathatóan allergiás a kutya, azaz huzamosabb ideig viszket, bőrkiütések jelentkeznek, emésztési problémái vannak, hányás, szőrhullás, és az elementációs diéta bebizonyítja, állatorvos megerősíti, akkor tényleg szükséges a hipoallergén táp.

Itt jön a következő dolog, amikor a gazdik szintén megijednek, mert meglátják, hogy a hipoallergén tápban is előfordulhat csirke, akár fehérje, akár zsír formájában.

Szögezzük le a csirkezsír nem okoz allergiát. A hipoallergén tápban lévő csirkefehérje az előírások szerint hidrolizált formába kerül a tápba, ami annyit jelent, hogy a fehérjét annyira „atomjaira” szedik, hogy a szervezet nem ismeri fel allergénként.

Amiben még teljes zavar szokott lenni a gazdik körében, ha egy tápra rá van írva hogy például „bárányos” azt hiszik az csirkementes. Nem! Az csak bárányos ízesítésű, csirke attól még van benne.

Itt egy példa: mindkét táp ugyanattól a gyártótól származik. Ez egy hipoallergén kutyatáp, a karikázott részben látszik, hogy nincs csirkehús tartalma.

Ez a példa egy bárányos száraz kutyatáp. Bárányos, de a karikázott részben látható, hogy a fehérjepótláshoz tartalmaz csirkehúst is.

Tehát a „csirkementes” étkezésnek megvan a létjogosultsága, ha tényleg szükséges. Ha nem, akkor viszont ne fosszuk meg a kutyust egy nagyon jó és magas értékű fehérjeforrástól a saját félelmeink miatt és azért mert valakitől „ezt hallotta” a gazdi.

Szponzorált cikk

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük