gluténérzékenység

A gluténérzékenység 7 olyan tünete, amelyet sok orvos figyelmen kívül hagy

Kövess és oszd meg:

A gluténérzékenység 7 olyan tünete, amelyet sok orvos figyelmen kívül hagy.

A gluténérzékenységet a mai fejlett világban már viszonylag könnyű diagnosztizálni. Vérvétel (szerológiai-immunológiai) + szövettan (biopszia) előzi meg (esetleg + genetikai vizsgálat) és persze a tünetek megismerése, áttanulmányozása is fontos a szakemberek számára.

Mégis, az eddig elvezető út sajnos lehet igen rögös is – lásd itt>>>-, hiszen nem mindenkinél jelentkeznek az olyan klasszikus tünetek, mint a hasgörcs, hányás, hasmenés, pókhas.

A szakemberek összeszedtek 7 olyan tünetet, amit sok orvos figyelmen kívül hagy és aminél általában nem gondolnak a gluténérzékenységre a panasz(ok) hallatán.

A gluténérzékenység és a vele járó diéta nem játék, ez élethosszig tart, nagy fegyelmet, odafigyelést igényel:

https://freemix.hu/2021/07/18/liszterzekenyseg-tunetei/

Ha esetleg olyan tüneteid vannak, amelyet korábban nem észleltél magadon, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez, vizsgáltasd ki magad és az álnegatív eredmények elkerülése érdekében a diagnózis előtt NE kezdd el a gluténmentes diétát.

Az alábbiakban tehát 7 olyan tünetet fogunk felsorolni, amelyek nem a tipikus gluténérzékenységi tünetek:

1. Follikuláris keratosis

A felkaron, a combokon és a farpofák külső felszínén számos apró, hegyes szaru alkotta elváltozás jelenik meg. A bőr egyenetlen tapintatú, tüskés. Első ránézésre olyan, mintha libabőrös lenne az ember.

A glutén károsítja a belet és a tápanyagok, a zsírsavak sem tudnak felszívódni. Hiányállapot léphet fel a szervezetben, ez pedig meglátszik a bőrön is. További tudnivalók itt>>>

2. Állandó fejfájás

A migrén és a tartós fejfájás jele lehet annak, hogy gluténérzékenységben szenvedsz. Ez a dehidratáció jele is lehet, de utalhat egyéb rendellenességekre is. Ha a fejfájás nem szűnik meg, állandó és kínzó, minél hamarabb fordulj orvoshoz.

3. Autoimmun betegségek

Bizonyos esetekben a Hashimoto>>> ( a pajzsmirigy-gyulladása), a rheumatoid arthritis>>> (ízületi gyulladások), a szkleroderma>>> (ritka, krónikus betegség, mely a bőrt érinti), a lupus>>> ( autoimmun betegség, amelynek során a test immunrendszere tévedésből az egészséges testszöveteket támadja meg), a fekélyes colitis>>> (fekélyes vastagbélgyulladás), a szklerózis multiplex>>>,  és a psoriasis>>> (pikkelysömör)  is utalhat gluténérzékenységre.

4. Rendszeres emésztési problémák

A gluténérzékenység egyik legnyilvánvalóbb jele a kidudorodó, óriás has (pókhas), a fokozott gázképződés, a hasmenés, de ugyanakkor a rendszeres székrekedés hátterében is állhat a gluténérzékenység.

5. Szédülés

Érdemes a szédüléses tüneteknél a gluténérzékenységre is gondolni.

6. Krónikus fáradtság

Ennél a tünetnél az orvosok általában dehidratációra gondolnak vagy egyéb veszélyes betegségekre, például a HIV-vírusra, daganatra. Ha krónikus fáradtságot észlelsz magadon és ez főleg a glutént tartalmazó ételek után jelentkezik, akkor ezt mindenképpen jelezd az orvosodnak, mert bizony ez is lehet a gluténérzékenység egyik tünete.

7. Fibromyalgia>>>

Igen fájdalmas, az izmokat és lágy szöveteket érinti. Extrém fájdalomérzettel, depresszióval és fáradtsággal jár. Nehéz diagnosztizálni, azt pedig még kevesebben ismerik fel, hogy ennek a hátterében akár a gluténérzékenység is állhat.

Ha a fenti tüneteket észleled rendszeresen magadon, mindenképpen keress fel egy orvost!

Ebben a cikkben még több, kevésbé jellegzetes tünetet sorolunk fel:

https://freemix.hu/2021/07/18/liszterzekenyseg-tunetei/

Ha pedig már a kezedben a diagnózis, akkor sem kell csüggedni, próbáld megkeresni a jó oldalait ennek a diétának. Erről szóló cikkünket itt olvashatod el, meríts erőt belőle:

11 dolog, ami jó a gluténmentes diétában, életben

Miklós Edit

Interjúk >>>ide kattintva>>>olvashatóak!!!

Ha Te is szeretnéd cégedet, termékedet, tevékenységedet interjú keretében bemutatni várjuk megkeresésedet: info@freemix.hu

Facebook oldalunk:

FreeMix       >>>

Kövess és oszd meg:

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.