gluténérzékenység

A gluténérzékenység 7 olyan tünete, amit sok orvos figyelmen kívül hagy

A gluténérzékenység 7 olyan tünete, amit sok orvos figyelmen kívül hagy.

A gluténérzékenységet a mai fejlett világban már viszonylag könnyű diagnosztizálni. Vérvétel (szerológiai-immunológiai) + szövettan (biopszia) előzi meg (esetleg + genetikai vizsgálat) és persze a tünetek megismerése, áttanulmányozása is fontos a szakemberek számára.

Mégis, az eddig elvezető út sajnos lehet igen rögös is – lásd itt>>>-, hiszen nem mindenkinél jelentkeznek az olyan klasszikus tünetek, mint a hasgörcs, hányás, hasmenés, pókhas.

A szakemberek összeszedtek 7 olyan tünetet, amit sok orvos figyelmen kívül hagy és aminél általában nem gondolnak a gluténérzékenységre a panasz(ok) hallatán.

A gluténérzékenység és a vele járó diéta nem játék, ez élethosszig tart, nagy fegyelmet, odafigyelést igényel!

 

 

 

 

Ha esetleg olyan tüneteid vannak, amelyet korábban nem észleltél magadon, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez, vizsgáltasd ki magad és az álnegatív eredmények elkerülése érdekében a diagnózis előtt NE kezdd el a gluténmentes diétát.

Az alábbiakban 7 olyan tünetet fogunk felsorolni, amelyek nem a tipikus gluténérzékenységi tünetek:

1. Follikuláris keratosis

A felkaron, a combokon és a farpofák külső felszínén számos apró, hegyes szaru alkotta elváltozás jelenik meg. A bőr egyenetlen tapintatú, tüskés. Első ránézésre olyan, mintha libabőrös lenne az ember.

A glutén károsítja a belet és a tápanyagok, a zsírsavak sem tudnak felszívódni. Hiányállapot léphet fel a szervezetben, ez pedig meglátszik a bőrön is. További tudnivalók itt>>>

 

2. Állandó fejfájás

A migrén és a tartós fejfájás jele lehet annak, hogy gluténérzékenységben szenvedsz. Ez a dehidratáció jele is lehet, de utalhat egyéb rendellenességekre is. Ha a fejfájás nem szűnik meg, állandó és kínzó, minél hamarabb fordulj orvoshoz.

3. Autoimmun betegségek

Bizonyos esetekben a Hashimoto>>> ( a pajzsmirigy-gyulladása), a rheumatoid arthritis>>> (ízületi gyulladások), a szkleroderma>>> (ritka, krónikus betegség, mely a bőrt érinti), a lupus>>> ( autoimmun betegség, amelynek során a test immunrendszere tévedésből az egészséges testszöveteket támadja meg), a fekélyes colitis>>> (fekélyes vastagbélgyulladás), a szklerózis multiplex>>>,  és a psoriasis>>> (pikkelysömör)  is utalhat gluténérzékenységre.

4. Rendszeres emésztési problémák

A gluténérzékenység egyik legnyilvánvalóbb jele a kidudorodó, óriás has (pókhas), a fokozott gázképződés, a hasmenés, de ugyanakkor a rendszeres székrekedés hátterében is állhat a gluténérzékenység.

5. Szédülés

Érdemes a szédüléses tüneteknél a gluténérzékenységre is gondolni.

6. Krónikus fáradtság

Ennél a tünetnél az orvosok általában dehidratációra gondolnak vagy egyéb veszélyes betegségekre, például a HIV-vírusra, daganatra. Ha krónikus fáradtságot észlelsz magadon és ez főleg a glutént tartalmazó ételek után jelentkezik, akkor ezt mindenképpen jelezd az orvosodnak, mert bizony ez is lehet a gluténérzékenység egyik tünete.

7. Fibromyalgia>>>

Igen fájdalmas, az izmokat és lágy szöveteket érinti. Extrém fájdalomérzettel, depresszióval és fáradtsággal jár. Nehéz diagnosztizálni, azt pedig még kevesebben ismerik fel, hogy ennek a hátterében akár a gluténérzékenység is állhat.

Ha a fenti tüneteket észleled rendszeresen magadon, mindenképpen keress fel egy orvost!

 

Ebben a cikkben még több, kevésbé jellegzetes tünetet sorolunk fel:

 

Ha pedig már a kezedben a diagnózis, akkor sem kell csüggedni, próbáld megkeresni a jó oldalait ennek a diétának. Erről szóló cikkünket itt olvashatod el, meríts erőt belőle:

 

Miklós Edit

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

 

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük