Ilyen súlyos tünete is lehet a D-vitamin hiánynak - Kevesen tudják

Ilyen súlyos tünete is lehet a D-vitamin hiánynak – Kevesen tudják

Egy új tanulmány fordított arányú összefüggést tárt fel a D-vitamin szintje és a fogszuvasodás kockázata között 65 évesnél idősebbeknél.

E tanulmány szerint a D-vitamin hiányban szenvedő időseknél 44 százalékkal nagyobb a kockázata a  fogszuvasodásnak.

A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt állítják, hogy „a megfelelő D-vitamin szint kiemelten fontos az idősebb felnőttek fogászati ​​egészségének megőrzésében.”

Ilyen súlyos tünete is lehet a D-vitamin hiánynak - Kevesen tudják

A kutatók megállapították, hogy az idősek körülbelül fele D-vitamin hiányban szenved.

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetben, amelyek a fogzománc építéséhez szükségesek, a fogzománc pedig a fogak káros baktériumokkal szembeni természetes védekezésben fontos. Ezenkívül az idősebb fogak víztartalma kevesebb, ami törékennyé teheti őket.

Ennek a vitaminnak a hiánya és a fogszuvasodás szorosan összekapcsolódik.

A kutatócsoport áttekintette a fogászati ​​vizsgálatokat, és felmérte a résztvevők vérének D-vitamin szintjét. Minél kevesebb van jelen, annál valószínűbb, hogy egy személynek fogszuvasodása van. A normál szinttel rendelkező emberek körülbelül 32 százalékának volt fogszuvasodása.

A fogszuvasodásban szenvedők aránya ennek a vitaminnak a csökkenésével nőtt. Az elégtelen mennyiséggel rendelkező emberek több mint 36 százalékának volt fogszuvasodása, míg a hiányos és súlyosan hiányos szintek esetén már közel 41 százaléknak.

A kutatók megállapították, hogy a súlyos D-vitamin-hiány (kevesebb, mint 25 nmol/ml) összefüggésbe hozható a szuvas, hiányzó vagy tömött fogak 13%-os valószínűségével. A tanulmány szerint a férfiaknál valamivel nagyobb a kockázat.

„Ez a tanulmány szignifikáns fordított arányosságú összefüggést mutatott ki a D-vitamin szintje és a (szuvas, hiányzó és tömött fogak előfordulása) között az idősebb felnőttek körében, és kiegészíti ez a fontos vitamin és a fogszuvasodás közötti kapcsolatot alátámasztó szakirodalmat” – írták a tanulmány készítői.

Miért fontos ez a vitamin a száj egészségéhez?

Bár a kutatók nem értik ennek a fontos vitaminnak a pontos mechanikáját, felismerik, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal és immunmodulátorokkal rendelkezik, amelyek segítik az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben.

A tanulmány szerzői szerint ezek a tulajdonságok létfontosságúak, és  nem csak a fogak egészségéhez. Ha hiányoznak, az immunválasz leromlik, ami megnehezíti a kórokozók és fertőzések elleni küzdelmet, és nagyobb valószínűséggel bomlik le a szövet a fog körül. Ennek eredményeként az alacsonyabb mennyiséggel rendelkező embereknél nagyobb a kockázata más szájegészségügyi problémáknak, beleértve a fogágygyulladást és a súlyos fogínybetegséget.

„Az egyének életkorával nő a szájüregi egészséget befolyásoló krónikus betegségek kialakulásának valószínűsége  a nyálképződés csökkenése, a fokozott gyógyszerhasználat és a fogak általános kopása miatt” – írták a szerzők.

„Ezért a megfelelő szint fenntartása idősebb felnőtteknél kulcsfontosságú eleme lehet az átfogó fogászati ​​gondozási stratégiáknak, amelyek célja e populáció szájhigiéniájának javítása.”

kép: Stock kép, pixabay

Facebook oldalunk: FreeMix       >>>

VIA

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük