Cukor helyett inkább cukorhelyettesítők? – Kiderült ártanak vagy jók-e.
Az édesítőszerek, mint a gyümölcslé, a méz, a melasz és a juharszirup természetes cukrot tartalmaznak, és bizonyos táplálkozási előnyökkel is járnak. A gyümölcs rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.
Még a nyers méz és juharszirup is tartalmazhat antioxidánsokat és ásványi anyagokat, például vasat, cinket, kalciumot és káliumot.
Mik azok a cukorhelyettesítők?
A cukorhelyettesítők édes ízűek, de nem tartalmaznak cukrot. Kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, és néhányban egyáltalán nincs kalória. A „cukormentes”, „keto”, „alacsony szénhidráttartalmú” vagy „diétás” címkével ellátott élelmiszerek gyakran tartalmaznak cukorhelyettesítőket.
Három kategóriába sorolhatók: mesterséges édesítőszerek, cukoralkoholok és új édesítőszerek.
Cukorhelyettesítők 1 – Mesterséges édesítőszerek
A legtöbb mesterséges édesítőszert (más néven nem tápláló édesítőszert) vegyi anyagokból állítják elő laboratóriumban. Néhányat természetes anyagokból, például gyógynövényekből állítanak elő. 200-700-szor édesebbek lehetnek, mint az asztali cukor.
Ezek az édesítőszerek nem tartalmaznak kalóriát vagy cukrot, de nem tartalmaznak olyan hasznos tápanyagokat sem, mint a vitaminok, rostok, ásványi anyagok vagy antioxidánsok.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) élelmiszer-adalékanyagként határozza meg őket. A mesterséges édesítőszerek jelentik az egyetlen lehetőséget azok számára, akiknek ellenőrizniük kell vércukorszintjüket vagy testsúlyukat. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségügyi kockázatot jelentenek, a súlygyarapodástól a rákig.
Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban folyamatban vannak, és az egészségügyi kockázatokat mutató korábbi tanulmányokat állatokon végezték, nem embereken. Embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a termékek általában biztonságosak, ha nem fogyasztanak el az elfogadható napi bevitelnél többet.
- Válassz egy hátizsákot és nézd meg mit árul el a személyiségedről
- Meditáció – A módszer
- Te hogy tartod a tollat a kezedben? Ez mindent elárul rólad
- Melyik hópehely a kedvenced? Elárulja mi fog történni veled télen
- Ennek a 2 csillagjegynek minden gondja megoldódik novemberben
Cukorhelyettesítők 2 – Cukoralkoholok
A mesterséges édesítőszerekhez hasonlóan a cukoralkoholokat szintetikus úton állítják elő (jellemzően magukból a cukrokból).
A cukoralkoholokat számos feldolgozott élelmiszerben használják. Nem olyan édesek, mint a mesterséges édesítőszerek, textúrát és ízt adnak az ételeknek, például a rágógumiknak és a kemény cukorkáknak.
Néhány embernél gyomor-bélrendszeri irritációt, például puffadást, gázképződést vagy hasmenést okozhatnak. Más cukorhelyettesítőkkel ellentétben a cukoralkoholokat fel kell tüntetni az összetevőket felsoroló címkéken (pl. eritrit, isomalt, laktitol, maltitol, szorbit, xilitol).
Cukorhelyettesítők 1 – Újszerű édesítőszerek
Az új édesítőszerek természetes forrásokból származnak. Ez a viszonylag új csoport, amelyet néha „növényi eredetű, kalóriát nem tartalmazó édesítőszereknek is neveznek”, mind a mesterséges, mind a természetes édesítőszerek, például a gyümölcs vagy a méz számos előnyét biztosítja. Az új édesítőszerek mivel nem jelentős kalória- vagy cukorforrások, így nem vezetnek súlygyarapodáshoz vagy vércukorszint-emelkedéshez.
Általában kevésbé feldolgozottak, és jobban hasonlítanak természetes forrásaikhoz, mint a mesterséges édesítőszerek (pl: allulóz, szerzetes gyümölcs, stevia, tagatóz).
A stevia és a szerzetes gyümölcs természetesen növényekből származik, és egyesek úgy érzik, hogy ízük nagyon hasonlít a normál cukorhoz. Ezeket az édesítőszereket általában biztonságosnak tekintik, ami azt jelenti, hogy biztonságosan használhatók a rendeltetésüknek megfelelően.