Cukor helyett cukorhelyettesítők? - Kiderült ártanak vagy jók-e

Cukor helyett cukorhelyettesítők? – Kiderült ártanak vagy jók-e

Cukor helyett inkább cukorhelyettesítők? – Kiderült ártanak vagy jók-e.

Az édesítőszerek, mint a gyümölcslé, a méz, a melasz és a juharszirup természetes cukrot tartalmaznak, és bizonyos táplálkozási előnyökkel is járnak. A gyümölcs rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.

Cukor helyett cukorhelyettesítők? - Kiderült ártanak vagy jók-e

Még a nyers méz és juharszirup is tartalmazhat antioxidánsokat és ásványi anyagokat, például vasat, cinket, kalciumot és káliumot.

Mik azok a cukorhelyettesítők?

A cukorhelyettesítők édes ízűek, de nem tartalmaznak cukrot. Kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, és néhányban egyáltalán nincs kalória. A „cukormentes”, „keto”, „alacsony szénhidráttartalmú” vagy „diétás” címkével ellátott élelmiszerek gyakran tartalmaznak cukorhelyettesítőket.

Három kategóriába sorolhatók: mesterséges édesítőszerek, cukoralkoholok és új édesítőszerek.

Cukor helyett cukorhelyettesítők? - Kiderült ártanak vagy jók-e

Cukorhelyettesítők 1 – Mesterséges édesítőszerek

A legtöbb mesterséges édesítőszert (más néven nem tápláló édesítőszert) vegyi anyagokból állítják elő laboratóriumban. Néhányat természetes anyagokból, például gyógynövényekből állítanak elő. 200-700-szor édesebbek lehetnek, mint az asztali cukor.

Ezek az édesítőszerek nem tartalmaznak kalóriát vagy cukrot, de nem tartalmaznak olyan hasznos tápanyagokat sem, mint a vitaminok, rostok, ásványi anyagok vagy antioxidánsok.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) élelmiszer-adalékanyagként határozza meg őket. A mesterséges édesítőszerek jelentik az egyetlen lehetőséget azok számára, akiknek ellenőrizniük kell vércukorszintjüket vagy testsúlyukat. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségügyi kockázatot jelentenek, a súlygyarapodástól a rákig.

Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban folyamatban vannak, és az egészségügyi kockázatokat mutató korábbi tanulmányokat állatokon végezték, nem embereken. Embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a termékek általában biztonságosak, ha nem fogyasztanak el az elfogadható napi bevitelnél többet.

Cukorhelyettesítők 2 – Cukoralkoholok

A mesterséges édesítőszerekhez hasonlóan a cukoralkoholokat szintetikus úton állítják elő (jellemzően magukból a cukrokból).

A cukoralkoholokat számos feldolgozott élelmiszerben használják. Nem olyan édesek, mint a mesterséges édesítőszerek, textúrát és ízt adnak az ételeknek, például a rágógumiknak és a kemény cukorkáknak.

Néhány embernél gyomor-bélrendszeri irritációt, például puffadást, gázképződést vagy hasmenést okozhatnak. Más cukorhelyettesítőkkel ellentétben a cukoralkoholokat fel kell tüntetni az összetevőket felsoroló címkéken (pl. eritrit, isomalt, laktitol, maltitol, szorbit, xilitol).

Cukorhelyettesítők 1 – Újszerű édesítőszerek

Az új édesítőszerek természetes forrásokból származnak. Ez a viszonylag új csoport, amelyet néha „növényi eredetű,  kalóriát nem tartalmazó édesítőszereknek is neveznek”, mind a mesterséges, mind a természetes édesítőszerek, például a gyümölcs vagy a méz számos előnyét biztosítja. Az új édesítőszerek mivel nem jelentős kalória- vagy cukorforrások, így nem vezetnek súlygyarapodáshoz vagy vércukorszint-emelkedéshez.

Általában kevésbé feldolgozottak, és jobban hasonlítanak természetes forrásaikhoz, mint a mesterséges édesítőszerek (pl: allulóz, szerzetes gyümölcs, stevia, tagatóz).

A stevia és a szerzetes gyümölcs természetesen növényekből származik, és egyesek úgy érzik, hogy ízük nagyon hasonlít a normál cukorhoz. Ezeket az édesítőszereket általában biztonságosnak tekintik, ami azt jelenti, hogy biztonságosan használhatók a rendeltetésüknek megfelelően.

FORRÁS

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük