9 egyszerű trükk, ami eltünteti a szem alatti sötét karikákat

9 egyszerű trükk, ami eltünteti a szem alatti sötét karikákat

9 egyszerű trükk, ami eltünteti a szem alatti sötét karikákat.

A sötétebb, borongósabb, hidegebb évszakban sokszor érezhetjük azt, hogy a teljes kimerültség érzése jár át bennünket. Sajnos emellett a rövidebb napok, a korai sötétedés is komoly fáradtság-érzetet keltenek. És ami a legrosszabb, sokszor már az arcunkra nézve is teljesen világosan látjuk, mennyire fáradtak vagyunk. Elegendő mennyiségű alvás nélkül – általában hét-kilenc óra a felnőtteknél – a szem alatti erek kitágulnak, aminek eredményeként sötétkék árnyalatú karikák jelennek meg a szem körüli területen.

Ha alváshiányban szenvedsz, a szemhéjad is valószínűleg puffadtabb lesz a szokásosnál, finom árnyékot vetve a szemed alá, ami hozzájárulhat a sötét karikák megjelenéséhez. A fáradtság következtében a bőr észrevehető átalakuláson megy keresztül, ami a fakó arcszínben nyilvánul meg.

9 egyszerű trükk, ami eltünteti a szem alatti sötét karikákat

Miért vagyunk olyan fáradtak?

Ahhoz, hogy elérjük, hogy kevésbé tűnjünk fáradtnak, fontos tudni az okát. Az egyik oka annak, hogy télen fáradtabbnak érezzük magunkat a D-vitamin hiánya. A D-vitamin javítja a hangulatot és az immunrendszert, szabályozza a vércukorszintet és növeli az energiaszintet. Napfény-vitaminnak is nevezik a D-vitamint, mert a szervezetben akkor termelődik, amikor bőrünket napfény éri. A hidegebb hónapokban azonban nagyobb valószínűséggel kucorogunk beltérben sok zsírt és cukros szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztva.

A magas zsírtartalmú ételek emésztése sokáig tart, és emiatt lomhának érezhetjük magunkat. A cukros ételek vércukorszint-csúcsokat és mélypontokat okozhatnak – ezek a zuhanások gyengeség és kimerültség éreztet okoznak, és arra ösztönöznek, hogy több cukros étel után nyúljunk, ami ördögi kört idéz elő.

Íme 9 tipp mit tehetünk:

 D-vitamin pótlása

Bár bizonyos élelmiszerekből, például olajos halból és vörös húsból jut némi D-vitamin a szervezetbe, de a leghatásosabb a D-vitamin-kiegészítők szedése ősszel és télen, amikor kevés a napsütés.

Kerüld az édes falatokat

A magas cukortartalmú ételektől ténylegesen fáradtabbnak érezheted magad. Így kicsit egészségesebb nassolnivaló fogyasztása ajánlott például brazil dió vagy egy kis étcsokoládé (lehetőleg 70 százalékos kakaótartalmú vagy magasabb). Az étcsokoládé tele van antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, például magnéziummal, amely jelentős szerepet játszik a szervezet energiatermelésében. A brazil dió szelént tartalmaz, amely segít szabályozni a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy szabályozza a szervezet anyagcseréjét és azt, hogy az ételt hogyan alakítja energiává.

 Egyél bogyós gyümölcsöt

Az áfonya, az eper és a málna nemcsak energikusabbá  tesz, hanem a bőr egészségére is kiválóan hat. Ezek a gyümölcsök tele vannak immunerősítő antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek biztosítják a szervezet optimális működését.

Győzd le a bőr stresszorait

A fáradt bőrt gyakran az elfogyasztott ételek okozhatják. A magasan feldolgozott élelmiszerekben, az alkoholból származó méreganyagokban és szabad gyökökben gazdag étrend megviselheti a bőrünket, kiütéseket vagy egyszerűen “csak” fakó arcszínt okozhatnak. A szabad gyökök túlzott mennyisége által okozott oxidatív stressz nagymértékben hozzájárul a fáradt bőr megjelenéséhez és az idő előtti öregedéshez. Az oxidatív stressz leküzdése érdekében keress sok antioxidánsban gazdag élelmiszert, például élénk színű gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot és hüvelyeseket, például lencsét.

Támogasd a bélrendszered

Erős kapcsolat van bőrünk állapota és bélrendszerünk között. Ha sok rossz toxintermelő baktérium van a bélrendszerünkben, az bőrgyulladást és foltokat okozhat. Az élő joghurt, a kimchi, a savanyú káposzta, a miso, a fermentált sajtok és a kombucha (erjesztett ital) tele van jó baktériumokkal, amelyek a bélrendszer jó működéséhez nagyon fontosak.

Szemkörnyék ápolása

A puffadást vagy a szem alatti táskákat illetve a ráncokat több tényező is okozhatja, beleértve az öregedést és az egészségügyi állapotot. A hagyományos “gyógymódok” , mint például a hűvös hidratáló uborka és a szem alá helyezett teazacskók segíthetnek csökkenteni a szemduzzanatot a koffein érösszehúzó tulajdonságai és a hideg hőmérséklet miatt. Emellett a kevesebb sóbevitel, több alvás és csökkentett alkoholfogyasztás is javallott, mint hasznos “gyógymódok” a szem duzzanatának csökkentésére. 

Arcmasszázs

Egy kis arcmasszázzsal ellensúlyozhatod a tompaságot és a fáradtságot. A kulcsmechanizmus a keringés stimulálása, mivel a szem alatti keringés általában zavart szenved, különösen, ha fáradtak vagyunk. A masszázs révén felerősödik az arcszövetek véráramlása, ami lehetővé teszi az oxigén és a tápanyagok hatékony eljuttatását a bőrsejtekhez. Ez a felfokozott keringés nem csak élénkíti a bőr megjelenését, hanem segíti a nyirokrendszer elvezetését is, ami elengedhetetlen a lassú keringés miatt felhalmozódó méreganyagok eltávolításához. Ráadásul az arcmasszázs segít enyhíteni a stresszt, ami gyakran megjelenhet bőrünkön.

Sminkelj okosan

Egy egyszerű sminkeléssel frissebbnek és éberebbnek tűnhetünk. Világító hidratáló és/vagy alapozó használata javasolt. A szem alatti területre vigyél fel vékony réteg színjavítót barack vagy narancs színben, hogy tompítsd a szem alatti kékes karikák megjelenését. Válassz élénk árnyalatú, rózsaszín vagy rózsás árnyalatú krémpirosítót, ezután használj korrektort a szemkörnyék alatt és bárhol máshol, ahol egy kicsit nagyobb fedést szeretnél. Csak azokon a helyeken vigyél fel finom arcpúdert, ahol valóban szükség van rá, ne az egész arcra.

Legyen az alvás prioritás

Segít a fáradt, karikás szemek kialakulásának megelőzésében, ha minimálisra csökkented a képernyő előtt töltött időt, különösen este, mivel ez pihenteti a szemet és megkönnyíti az elalvást, miközben javítja az alvás általános időtartamát és minőségét. Ha éjszaka kissé megemelve tartod a fejed, az is korlátozhatja a vér felgyülemlését a szem körül, ezért érdemes lehet két párnával aludni.

via

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük