Így javíthatsz a bélrendszer egészségén - 5 egyszerű lépés

Így javíthatsz a bélrendszer egészségén – 5 egyszerű lépés

A bélrendszer nem hiába a „második agy”. A nem kevesebb, mint 100 billió baktériumból álló bélmikrobióm a bőr egészségétől a boldogágon át az energiaszintig és a hormonháztartásig mindenre hatással van.

Így javíthatsz a bélrendszer egészségén -  5 egyszerű lépés

Pontosan hogyan hat mindenre a bélrendszer?

A bélnek saját idegrendszere van, az úgynevezett enterikus idegrendszer, és bár fő célja az emésztés szabályozása, erős kapcsolata van az aggyal is, és így jelentős hatással van a mentális jólétünkre.

“Ha a bélrendszer egészsége romlik, a mikrobák olyan jeleket küldenek, amelyek negatívan befolyásolják a hangulatot.” – magyarázza Keri Glassman, regisztrált dietetikus és a Nutritious Life alapítója.

A rossz emésztés jeleinek megértésétől a mikrobiómának a jó baktériumok megszerzéséig, – amelyekre az egyensúly fenntartása érdekében szükség van – a szakértők mérlegelik, hogyan lehet holisztikus megközelítést alkalmazni a bélrendszer egészségének javítására.

Aludj többet, stresszelj kevesebbet

A megfelelő alvás és a stressz kontrollálása kulcsfontosságú szerepet játszik a belek kordában tartásában. „A stresszhormon, az epinefrin lehetővé teszi a bélbaktériumok elszaporodását” – magyarázza Christine Frissora, a Cornell Egyetem Weill Medical College gasztroenterológiai és hepatológiai részlegének klinikai orvostudományi docense.

“A bélbaktériumok ezután a bélfalhoz kötődnek, és gyulladást okoznak.”

Sőt, az alváshiány megzavarhatja az agy epinefrin áramlásának szabályozását, és ezáltal a bélbaktériumok koncentrációjának növekedését idézheti elő. A korai lefekvés megkönnyítése érdekében minden este 15 perccel hamarabb menj aludni, így fokozatosan eléred azt a célt, hogy a javasolt hét-nyolc órát alvással töltsd.

A szorongás csillapítására és a stresszszint alacsonyan tartására az olyan technikák, mint egy rövid reggeli meditáció vagy egy rövid séta a munkanap után nagy eredményeket hozhatnak.

Adj probiotikumot az étrendedhez

A probiotikumok élő „jó” baktériumok és élesztőgombák, amelyek egyensúlyban tartják az emésztőrendszert és a szervezet megfelelő működését. Vannak probiotikumokban gazdag ételek, a tenyésztett zöldségektől, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi, az erjesztett italokig, mint a kefir és a kombucha.

És vannak olyan ételek, amelyek magas rosttartalmúak  (pl. banán, zab és lenmag), amelyek prebiotikusnak számítanak, és táplálják a jó baktériumokat. A különböző rostok különböző baktériumokat táplálnak, ezért fontos, hogy ezeket a prebiotikumokat többféle forrásból és különféle élelmiszerekből szerezzük be.

Mivel az étrendünkbe gyakran kerülnek olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek elvesztették természetes baktériumaikat, ezért a probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztása is segíti, hogy minden nap kiegyensúlyozzuk a bélben lévő baktériumokat.

Próbálj ki egy alapozó bélrendszeri  tisztítást

Ha egy csapásra meg akarod változtatni az étrended, szakember segítségére is  szükséged lehet, aki egy célzott étkezési tervet, egy béltisztító étkezési tervet állít össze, ami segít helyreállítani a belek egészségét.

A teljes testre gyakorolt ​​előnyök – mint a több energia, jobb alvás, stresszcsökkentés és az agy kitisztulása – nem lebecsülendők.

Igyál több vizet és koffeinmentes teát

Testünknek vízre van szüksége a bőr egészségéhez, az immunitáshoz és az energiához, de ahhoz is, hogy az emésztést elősegítse. Tehát míg a bélrendszer egészségéhez szükségünk van a baktériumokra, szükségünk van a folyadékokra is, hogy minden úgy működjön, ahogy kell.

Napi nyolc pohár víz fogyasztása ajánlott, de koffeinmentes teákkal is hidratálhatunk. Ilyen például az emésztést támogató gyömbér és nyugtató kamilla tea.

Mozogj rendszeresen – különösen akkor, ha túlsúlyos vagy

Egy olasz kutatók által nemrégiben végzett tanulmány szerint a testmozgás  gazdagíthatja a bél mikroflóra diverzitását. Így javítva az általános egészségi állapotot és hosszú távon megelőzheti a betegségeket.

A testmozgás elősegíti a bélmozgást. Ám ha a puffadás, az emésztési zavar vagy az émelygés krónikus problémává válik, célszerű orvoshoz fordulni.

FreeMix Magazin

Forrás: vogue.co.uk, fordította: Kovács Alexa

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük