Életmentő szabályok a gluténmentes diétában - Ezekre figyelj!

Életmentő szabályok a gluténmentes diétában – Ezekre figyelj!

A gluténmentes életben kötelező jelleggel kell betartanunk néhány fontos szabályt. Mindig. Nincs olyan, hogy most kicsit engedek, nem leszek olyan szigorú. NEM! itt az egészséged, az életed a tét.

A gluténmentes élet során betartandó szabályok elsőre talán soknak tűnhetnek, de hidd el, egyszerűen át kell kódolnod az agyadat és el kell fogadnod, hogy vagy betartod mindet, vagy beteg leszel. Nagyon beteg. Könnyen megjegyezhetőek ezek a szabályok, tanácsok, ám a mindennapok során bizony nem lesz olyan egyszerű ezeket mind észben tartani.

Az átállás ne hosszadalmas legyen. Amikor megkapod a diagnózist, onnan kezdve elkezdődik a gluténmentes életed és ennek már soha nem lesz vége, elkísér téged egész életed során.

Elsőre talán ijesztő lehet ez az új életforma, de bízz magadban, bízz az orvosokban, bízz a környezetedben, hogy menni fog, hiszen a saját egészségedet nem akarod kockáztatni, igaz? Neked márpedig ez a gyógyszered: a gluténmentes diéta.

Életmentő szabályok a gluténmentes diétában - Ezekre figyelj!

De nem kell aggódnod, egy kis odafigyeléssel hamar ráérzel erre is és egy idő után már kellő gluténmentes rutinnal rendelkezel ahhoz, hogy soha-sehol ne felejtsd el azt, amire figyelni kell a diétád során.

Nagyon fontos, hogy mindezt nem csupán neked kell észben tartanod, hanem a családtagjaid, párod figyelmét is fel kell hívnod erre. Ugyanis ha te betartod a diétát, de a család, rokonság ebben nem partner és ők hibáznak akaratlanul is, akkor az súlyos tünetekkel járhat.

Életmentő szabályok a gluténmentes diétában - Ezekre figyelj!

Ráadásul komoly pusztítást végez a szervezetedben a legapróbb mennyiségű glutén is.

A következő néhány hasznos tanácsra tehát nagyon fontos figyelni, ezeket soha ne felejtsd el, sem te, sem az ismerősei, családod, rokonok sem.

 

A gluténos alapanyagoktól teljesen elkülönítve, másik szekrényben tárold a gluténmentes alapanyagokat, termékeket. Még véletlenül se keveredjenek össze a gluténossal.

A nem gluténérzékeny családtagjaid is tanulják és jegyezzék meg, hogy a gm részleghez csakis tiszta kézzel nyúlhatnak, soha ne nyúljanak gluténos kézzel ezekhez. (például, ha gluténos dolgot sütnek, utána mossanak alaposan kezet, az a legjobb, ha át is öltöznek, ugyanis a szálló liszt rátapadhat a ruhájukra és utána véletlenül rákerülhet a te gm alapanyagaidra a sütés során.)

Akár fel is címkézheted, hogy jobban látható legyen minden, ami gluténmentes.

Alaposan tisztítsd le sütés-főzés előtt a nyújtófát, munkafelületet, minden olyan eszközt, lábost, ami a sütéshez vagy főzéshez kell.

Fából készült eszközökből csak sajátot használj, az apró kis repedésekben ugyanis ott maradhat a glutén és ez bizony bajt okozhat.

Mielőtt a gm dolgokhoz nyúlsz, moss kezet.

A gm termékbe, a zacskóba ne engedd belenyúlni azt, aki előtte gluténos dolgot evett. Morzsás, gluténos a keze.

Csók: ha a párod nem cöliákiás, csókolózás előtt muszáj lesz kiöblítenie a száját vagy rágót bevennie. Vigyázzatok, mert sok rágó glutént tartalmaz.

Ha valaki előtted gluténos dolgot evett az asztalon, alaposan töröld át, ne maradjon rajta semmi glutén. (Pl. menza az iskolában.) Utána moss kezet. Csak ezután jöhet a te ételed, szendvicsed és csak ezután egyél.

Kenyérpirító: Ne használd ugyanazt a kenyérpirítót, amit a normál kenyérhez használnak. Vagy legyen egy teljesen külön kenyérpirítód, vagy vegyél speciális zacskót, amit tökéletes megoldás lehet a keresztszennyeződés elkerülésére.

Ugyanabban az olajban soha ne süssél gm ételt, amiben előtte gluténosat sütöttek. Teljesen új olajat és megtisztított serpenyőt használj.

Ha egy levesben normál tészta is főtt, a leves levét sem eheted meg, az már nem gluténmentes.

Csak tiszta késsel vághatod fel a kenyeret, szalámit stb. Ha a késsel ugyanis előtte valaki normál ételt szeletelt, akkor az a kés gluténos, ha te utána vágsz vele, biztosan jönnek a kínzó tünetet és kárba vész az addigi szigorú diéta.

Ha valaki azt mondja, kapard le a rántott húsról a panírt és akkor eheted a husit, inkább utasítsd vissza. Mert bár a hús önmagában gluténmentes, de ha normál panír volt rajta, hiába szedik le róla, azt a húst tilos megenned utána, nem gluténmentes!

A gluténos és nem gluténos ételekhez külön merőkanalat használj. Ha például egyszerre főtt két leves, az egyik gm, a másik normál, akkor két külön merőkanál kell. Ha ugyanis először a normál levesből szedsz, majd ugyanazzal a merőkanállal a gm-ből, az az étel már diétahibát fog jelezni. Így már nem gluténmentes!!! Ugyanez érvényes a fakanálra és a főzés közbeni kóstolgatásra. Rendkívül fontos, hogy mindezt a családod is értse meg, tartsa be!!!

Nyomokban glutént tartalmazhat dolgokat kerüld.

A termék címkéjét mindig, mindig, mindig olvasd el, akkor is, ha úgy érzed századszorra olvasod. A gyártó bármikor megváltoztathatja az összetevőket és ami addig gm volt, akár holnaptól már tartalmazhat glutént is.

Fagyizó. Lehet, hogy az adott fagyi maga gm, de ha jól megnézed, míg állsz a sorban, érdekes dolgokat láthatsz. A tölcsér nem gm, amikor előtted kiszedi a kiszolgáló a fagyit, a tölcsérrel a kezében nyúlkál a fagyik felett. A tölcsérről a morzsák pedig bumm, bumm, potyognak ide-oda. Aztán ugyanezzel a kézzel, mert ugye biztosan hozzáér a szalvéta ellenére is, megfogja a te tölcséredet és ennyi. itt a diétahiba. most persze azt gondolod, oké, akkor eszem-viszem pohárkában. De gondolj bele. A nem gm fagyik után használ külön kanalat a te fagyidhoz? külön, tiszta kanállal szedi ki a gm fagyit? NEM! Gyorsan elöblíti a kanalat, de ennyi. Sajnos nekünk ez nem jó. Inkább jégkrémezz, azon ott az összetevők listája, vagy készíts otthon gm fagyit. Az oldalunkon találhatsz receptet.

A tárolás, elkészítés folyamata nagyon fontos gluténérzékenység esetén. Ha vendégségbe mentek, vagy étterembe, akkor efelől is érdeklődj. Bátran hangsúlyozd ki, hogy a gluténmentes ételt teljesen külön kezeljék és készítsék, teljesen tiszta, allergén mentes eszközökkel és  helyen.

Mi most már 12 éven gm élünk és sajnos azt tapasztaltuk, hogy mindenhol azonnal rávágják, hogy természetesen igen, van gm étel, ha más nem sima grill csirke, rizzsel, sült krumplival. Hm. Aztán néhány keresztkérdés és bukik az egész. Sajnos a legtöbbször ezt tapasztaltuk. mert igen. A mai napig nem veszik komolyan és a rengeteg divatdiétázó miatt nem hiszik el, hogy egy apró hiba is okozhat súlyos tüneteket. Nálunk. Azoknál, akik nem divatból élnek gluténmentesen. Hanem muszájból, az egészségünk érdekében, betegség miatt.

Mert kiderül, hogy például a fűszer nem gm. Vagy a munkalapot nem takarítják le kellően és minden gluténos. Vagy a krumplit abban az olajban sütik, ahol előtte a rántott húst. Vagy sajnos jártunk úgy is, hogy külön készítenek mindent, már kezdtünk örülni, aztán a végén ért minket a sokk. olyan étterem, ahol a pulthoz kell menni, mikor elkészül az étel, a konyhát látjuk.

Itt van gm és gluténos étel is, külön készítik. DE, észrevettük, hogy bár pl a babgulyás csak gm, aki nem diétázik, az kért hozzá kenyeret. Rendeset. Gluténosat. A kiszolgáló hölgy pedig simán kézzel megfogja, ráteszi a tálcára, át minden, potyog mindene, a kanalakat stb, ugyanezzel a kézzel fogja és teszi a diétázók tálcájára is, szalvétát is. Ráadásául a full mentes ételre, pontosabban a rizsre, rászórja a frissen aprított petrezselymet egy oda készített tálból. Igen. Ugyanazzal a kézzel, amivel előtte a normál kenyeret.

A másik, amikor a kovászos uborkát adják a nem diétázóknak. bizony, bizony láttuk, hogy belelóg az ujjacska, csöpög össze-vissza. De sajnos az eljárás ugyanez volt. És nekünk, akik betegség miatt diétázunk, élük gluténmentesen, sajnos egy-egy ilyen apró figyelmetlenség már súlyos tüneteket okoz.

Szóval nem ha nem teljesen gm a konyha az étteremben, bárhogy is hirdeti magát mentes ételekkel, legyetek nagyon résen és nagyon-nagyon figyeljetek oda, az ilyen apró dolgokra, mozzanatokra is.

Nyaralás: Rengeteg előkészületet igényel, méghozzá alapos odafigyeléssel. Két út van. Vagy önellátó szállást keresel és mindent, de mindent otthonról viszel, beleértve az alapanyagokat, gm nasikat, evőeszközöket, fakanalakat, konyharuhát, merőkanalat, szűrőt stb. tényleg mindent. Vagy olyan szállodást keresel, ahol tényleg, de tényleg garantálják a gm ellátást. mi az első verziót alkalmazzuk évek óta és ez nekünk bevált. Persze fárasztóbb, de ez a biztos szerintünk.

Készülj fel arra, hogy sokszor nem is a diétával lesz a baj, hanem az emberekkel. mert nem veszik komolyan, hogy neked tényleg így kell élned. Lesz, aki kigúnyol, kinevet, nem figyel oda… Mert azt hiszi, ez csak egy divat, egy hóbort. Lesz, aki egyenesen a fejedhez vágja, hogy ilyen nincs, hogy így kell figyelni, hiszen egy kicsi nem árthat. Azt, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben, a következő cikkünkben fejtjük ki. Szintén az elmúlt 12 gm életünk tapasztalataiból morzsázgatva.

De egy a lényeg most és mindörökké:

 Ne feledd: az egészséged a tét!!!

Valamit kihagytunk a gluténmentes élet szabályaiból? Írd meg nekünk!

Miklós Edit

Ez a cikk a 2015-ös cikkünk frissített változata.

Facebook oldal: FreeMix>>>

Post Author: FreeMix

1 thought on “Életmentő szabályok a gluténmentes diétában – Ezekre figyelj!

    Névtelen

    (2024-06-09 - 18:27)

    Nem hagytatok ki semmit de ezzel a felfogással egy lakatlan szigeten élhet a glutén mentes. Mindenkitől távol kirekesztve. Ez az orvostudomány csődje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük